Tweede sluisdeur geplaatst in Meppelerdiepsluis

Henry-Wallinga©-Sluisdeur-Meppelerdiepsluis-Zwartsluis-04ZWARTSLUIS – Rijkswaterstaat heeft vandaag de tweede sluisdeur van de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis laten plaatsen. Het scheepvaartverkeer is daarom een volle dag gestremd van dinsdag 23 augustus van 00:00 tot en met 23:59 uur. De werkzaamheden zijn nodig om de huidige keersluis om te bouwen tot schutsluis. Op deze dag wordt de buitendeur ingehangen met behulp van een drijvende bok van Hebo Maritiem.

Deze deur beschermt de omgeving tegen hoogwater. De deur met een lengte van circa 21 meter, een hoogte van circa 8 meter en een gewicht van circa 125 ton werd vroeg in de ochtend over het water aangevoerd.

Hinder
De scheepvaart kan tijdens de werkzaamheden niet door de Meppelerdiepsluis varen. Voor schepen met een grote diepgang is de gehele route van noord naar zuid (en vice versa) de hele dag gestremd. Schepen met een maximale diepgang van 1.60 meter (recreatievaart) kunnen omvaren via Blokzijl. De snelheidslimiet voor het wegverkeer is tijdens de hele bouwperiode 30 km per uur. Er vindt tijdens de werkzaamheden op 23 augustus geen extra hinder voor het wegverkeer plaats.

Vlotter en veiliger
Met de nieuwe schutsluis worden stremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden voorkomen. De sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren.

Meer informatie
Meer informatie over het project Meppelerdiepsluis is te verkrijgen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 8002 of via de projectpagina: www.rws.nl/meppelerdiepsluis. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden via ‘Berichten aan de scheepvaart’ (BAS-berichten). Actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg kunt u vinden op www.vaarweginformatie.nl

Gerelateerde artikelen: