170 ton wegende sluisdeur geplaatst in Zwartsluis

Henry-Wallinga©Plaatsing-Sluisdeur-Zwartsluis-11ZWARTSLUIS – Vrijdagmiddag was het dan eindelijk zo ver. Na een dag vertraging werd dan toch de sluisdeur voor de Meppelerdiepsluis geplaatst. Het 170 ton wegende gevaarte zou eigenlijk gister al worden ingehangen maar dit liep vertraging op door een paar tegenvallertjes.

Donderdagmorgen in alle vroegte wilde men de in België gefabriceerde 37 meter lange deur met behulp van twee 700-tons kranen gaan inhangen maar bij het optillen begon de deur te glijden en kwam met een knal tegen een pilaar tot stilstand. Daarbij liep de deur enige schade op maar dat is ter plekke te verhelpen. Besloten werd om de operatie de volgende dag te hervatten.

Vanwege de dichte mist werden de werkzaamheden, die om half negen zouden beginnen, uitgesteld. Tegen 1 uur ’s middags begon de mist op te lossen en werd er begonnen met de hijsklus. Het kantelen van de deur ging uiterst voorzichtig om te voorkomen dat hetzelfde zou gebeuren als gisteren en nam een tweetal uren in beslag. Nadat de deur overeind stond kon de deur uiteindelijk in de deurkas worden gehesen. Dit verliep vrij soepel. Vanaf de uitkijkpost, welke speciaal voor de gelegenheid was gebouwd, was goed zicht op het spektakel en menig inwoner nam dan ook de moeite om eens een kijkje te nemen. Onder het genot van een beker warme chocolademelk kon worden gekeken naar de bijzondere verrichtingen. Tegen kwart over vier stond de grote roldeur eindelijk op zijn plaats.

Gerelateerde artikelen: