Vrachtwagen met betonelementen in vangrail op A28

DE LICHTMIS – Een vrachtwagenchauffeur is maandagmorgen met zijn combinatie geladen met betonelementen van de A28 geraakt. De man reed richting Zwolle maar vlak voor het viaduct over de N377 ging het compleet mis. De chauffeur kwam in de berm en zijn truck en oplegger raakten in de vangrail. Een deel van de lading betonplaten vloog over de zijschotten van de oplegger en kwamen in de bosschage terecht. Gelukkig bleef de chauffeur ongedeerd maar de ravage was enorm.

Voordat er ook maar kon worden begonnen met de berging moest de carpoolplaats, welke onderaan het talud ligt, gedeeltelijk worden ontruimd. Enkele geparkeerde voertuigen moesten worden verplaatst omdat de kans bestond dat de bijna 5000 kilo wegende betonplaten van het talud zouden vallen. Nadat een gedeelte van de parkeerplaats was vrijgemaakt kon de telekraan van kraanbedrijf Russcher in positie worden gebracht. Samen met de bergers van bergingsbedrijf Hooikammer werd een plan gemaakt om de vrachtwagencombinatie en de betonplaten veilig te kunnen bergen.

Voor de veiligheid van alle aanwezige partijen werd de derde rijstrook van de A28 afgesloten voor het verkeer en werd een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur ingesteld. Dit geheel leidde tot een flinke vertraging. Met behulp van de kraan werden de drie betonnen elementen die nog op de oplegger stonden overgeplaatst op een dieplader. Hierna kon met het zware bergingsvoertuig de Scania uit de berm worden getrokken en een stuk verder op de snelweg worden geparkeerd. Als laatste werden de drie platen uit de bosschage getakeld en ook deze werden op de dieplader geplaatst.

Ondertussen was de gecrashte vrachtwagen gereed voor transport en waren de inzette voertuigen ook klaar voor vertrek. Rond 18:30 uur waren de bergingswerkzaamheden klaar en kon de reparatieploeg beginnen aan het vervangen van ruim honderd meter vangrail. Als alles volgens plan verloopt moeten de werkzaamheden rond middernacht zijn afgerond en kan de weg weer geheel worden vrijgegeven.