A28 tussen Lichtmis en Zwolle afgesloten na ongeval

DE LICHTMIS – Bij een ongeval op de A28 tussen De Lichtmis en Zwolle is maandag rond 16:45 uur een bijrijdster van een personenauto gewond geraakt. De vrouw, rijdend op de 2e rijstrook, zat samen met haar man en twee kinderen in een grijze Kia die van achteren werd aangereden door een Volkswagen bedrijfsbus. Door de klap verloor de bestuurder de controle over de auto en botste tegen de zijkant van een oplegger. Na deze klapper draaide de auto enkele pirouettes om vervolgens tegen de vangrail te botsen en zwaar beschadigd half op de 1e en 2e rijstrook terecht te komen.

Door de impact met de oplegger raakte de bijrijdster van de personenauto dusdanig gewond dat zij met letsel werd overgebracht naar het ziekenhuis. Alle overige betrokkenen bleven ongedeerd. De oplegger kreeg door de aanrijding een lekke band waarop de chauffeur de combinatie enkele tientallen meters verderop op de vluchtstrook parkeerde. De bestuurder van de Volkswagen parkeerde eveneens zijn voertuig op de vluchtstrook. Over de gehele weg waren brokstukken terecht gekomen waarop het verkeer slechts gebruik kon maken van de vluchtstrook. Vanwege de aard van het letsel en de posities van de betrokken voertuigen werd besloten, na overleg met een aanrijdingsselecteur, dat er uitvoerig onderzoek nodig was naar de toedracht van het ongeval. Hierop werd de gehele snelweg afgesloten en werd verkeer vanuit het Noorden ter hoogte van de afrit De Lichtmis van de snelweg gehaald. Een omleidingsroute werd ingesteld.

Helaas liet het team Forensisch Opsporing afdeling verkeer, welke van een behoorlijk eindje weg moest komen, een flinke poos op zich wachten. Hierdoor groeide de file al snel en hadden de weggebruikers een extra reistijd van een uur. Een bandenspecialist, die door de vrachtwagenchauffeur was opgeroepen was al begonnen met zijn werkzaamheden maar moest zijn werk staken in verband met het onderzoek. Na dit onderzoek kreeg bergingsbedrijf Wolves de taak om de personenauto en bedrijfsbus af te voeren. De vrachtwagencombinatie kon na het wisselen van de band zelf zijn weg vervolgen. Als laatste werden alle drie de rijstroken schoongemaakt met behulp van de veeg/zuigwagen van de firma van der Kolk. Rond 21:00 uur waren alle werkzaamheden klaar en werden de afsluitingen opgeheven.