Auto met aanhanger over de kop op A28 bij Staphorst

STAPHORST – Een auto met aanhanger is woensdagmiddag op de snelweg A28, tussen Staphorst en de Lichtmis, over de kop geslagen en in de berm terechtgekomen. De bestuurder van de combinatie had net in Staphorst een lading stro gehaald en wilde weer huiswaarts keren. Net na de oprit van de A28 raakte een band lek van de aanhanger waardoor deze een eigen leven begon te leiden. De automobilist liet het gas los om weer de controle te krijgen maar de aanhanger sloeg dwars om en duwde het gehele zaakje tegen de geleiderail waarna alles over de kop sloeg. De auto kwam ondersteboven in de berm tot stilstand.

Een vrachtwagenchauffeur, die alles zag gebeuren vanuit zijn cabine, schoot direct te hulp. De bestuurder hing namelijk ondersteboven in de veiligheidsgordel en kon zichzelf niet bevrijden. De brandweer van Staphorst, een ambulance en diverse politie-eenheden werden verzocht om met spoed naar de ongevalslocatie te komen. Al snel kon de hulp van de brandweer worden afgemeld dankzij de behulpzame chauffeur. Na een korte check-up in de ambulance bleek dat de man een engeltje op zijn schouder heeft gehad. Met slechts een pleister op de hand kwam de man weer uit de ambulance.

Het verkeer ondervond direct hinder van het ongeval. De derde rijstrook werd afgesloten waardoor er al snel langzaam rijdend verkeer was en er een file ontstond van enkele kilometers. Bergingsbedrijf Hooikammer kwam ter plaatse om de aanhanger geladen met balen stro af te voeren en de auto weg te takelen. Dit laatste liep een beetje vertraging op. Bij het takelen werd duidelijk dat door het ongeval de brandstoftank was lekgeslagen. Voordat de wagen weer op de wielen kon worden getakeld moest dus eerst alle brandstof uit de tank worden gepompt. Na dit klusje stond de zwaar gehavende Peugeot in rap tempo op de bergingswagen en kon koers worden gezet na het depot. De afzetting werd opgeheven en de file loste uiteindelijk snel weer op.