Zeer grote brand bij recyclingbedrijf van Dijk

GENEMUIDEN – Bij van Dijk Containers in Genemuiden is vannacht brand uitgebroken. Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig werd direct al opgeschaald naar middelbrand. Op het terrein was brand uitgebroken in een flinke berg van 30 bij 30 meter en zo’n 8 meter hoog met tapijtafval. Ook enkele containers waren ten prooi gevallen aan de vuurzee. De enorme hitte die bij de brand vrijkwam zorgde nog voor een mogelijke overslag naar belendende gebouwen. Naast het blussen van de bult werd dus ook ingezet op het voorkomen van uitbreiding.

Vele brandweerkorpsen uit de regio werden ingezet om de brand te bestrijden. De korpsen van Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, IJsselmuiden, Zwolle, Dalfsen, Slagharen, Olst, Luttenberg, Oldebroek, Kampen, Vollenhove en Heino werden verzocht om te assisteren. Het vuur, wat rond middernacht uitbrak, minderde aardig rond de klok van half vier, waarop een nieuw plan werd gemaakt voor de bestrijding. Rond half vijf werden de eerste ingezette ploegen afgelost.

Besloten werd om de bult los te trekken en op een ander gedeelte van het terrein weer te dumpen waarna het zou worden afgevoerd. Dit laatste werd, na overleg tussen eigenaar en brandweer, uitgesteld om de kans op ontbranding in één van de vrachtwagens tijdens het transport te voorkomen. Het afval zal nog enige tijd op het terrein blijven zodat men zeker is dat het vuur daadwerkelijk is gedoofd. Met deze werkzaamheden was met de gehele donderdag bezig.

Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend. Mogelijk dat hierna nog een onderzoek ingesteld gaat worden. Bij de brand werd een kraan totaal vernield en was er door de enorme hitte schade ontstaan aan enkele panden en diverse containers.