Lesvliegtuigje Transavia neergestort in Zwarte Meer

GENEMUIDEN – Bij een luchtvaartongeval boven het Zwarte Meer zijn dinsdagmorgen twee personen om het leven gekomen. De twee inzittenden van een lesvliegtuigje van Transavia waren opgestegen vanaf Lelystad Airport en verloren boven het meer door onbekende oorzaak ineens snel hoogte. De hulpdiensten werden massaal opgeroepen om zich te ontfermen over de slachtoffers. Helaas kwam alle hulp voor de 63-jarige instructeur en een 24-jarige leerling-vlieger te laat.

Naast diverse brandweerkorpsen uit de Veiligheidsregio’s IJsselland en Flevoland kwamen ook enkele ambulances en politie-eenheden naar het meer. Vanuit de lucht kwamen een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht en helikopters van de kustwacht, luchtvaartpolitie en traumateam in actie. Vanwege de vele vliegbewegingen werd het luchtruim boven de ongevalslocatie afgesloten. Toch wist een wat kleinere zwarte helikopter door te dringen boven het verboden gebied wat zorgde voor een gevaarlijke situatie tussen deze helikopter en die van de Kustwacht.

Ondanks inzet van veel materiaal en materieel konden de inzittenden van het vliegtuigje niet worden gered. De reddingsactie werd rond het middaguur omgezet naar een bergingsactie. Doordat het meer op vele plaatsen zeer ondiep is bemoeilijkt dit de berging. Er moet groot materiaal aan te pas komen om het vliegtuigje uit het water te krijgen, maar door de diepte zal dit moeilijk gaan. Men is momenteel nog bezig met het maken van een plan van aanpak.

De precieze oorzaak van het neerstorten van de Blackshape BK160 Gabriél is niet bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal hier een uitgebreid onderzoek naar doen. Zodra er meer informatie beschikbaar is zal dit artikel worden aangevuld.