Brand in rietgedekte woonboerderij in De Schiphorst

DE SCHIPHORST – In de rieten kap van een riante woonboerderij, van voormalig Commissaris der Koning Jacques Tichelaar, aan de Staphorsterweg in De Schiphorst is donderdagmiddag brand uitgebroken. De brandweer van Meppel kreeg om 15:20 een melding van een schoorsteenbrand op het adres. Mede vanwege de ligging en de rieten dakbedekking werd al vrij snel opgeschaald.

Met bovenmenselijke krachtsinspanning en miljoenen liters water slaagden de vele spuitgasten er in, de brand de baas te worden, hoewel het er een tijdlang op leek dat het pand niet te redden was. Door grote hoeveelheden riet uit het dak te plukken en er met een kettingzaag sleuven uit te zagen lukte het alsnog.

De brandweer heeft volgens een woordvoerder het voorste deel van de boerderij kunnen redden. De schade aan het achterste deel van het dak is zeer groot.