Berging te water geraakte vrachtwagen blijkt flinke klus

ZWARTSLUIS – Dat het bergen van de te water geraakte vrachtwagencombinatie aan de Conradsweg in Zwartsluis geen makkelijk klusje was, werd bij aankomst van berger Hooikammer al snel duidelijk. Ook de ligging van de truck maakte het vooral niet makkelijk. Extra hindernis was de lading, deze mocht in geen geval in het water van de Kostverlorenstreng terecht komen.

Voor de klus werd collega berger de Jonge gevraagd om mee te werken. Op de donkere werkplek werden een tweetal mobiele lichtinstallaties geplaatst door de firma van der Kolk en kon de operatie beginnen. Met de twee zware berging trucks was het de bedoeling om het geheel vanuit het water de wal op te trekken. Alles verliep in eerste instantie precies volgens plan tot het punt was bereikt dat de soppige wal roet in het eten gooide. Ook de krappe werkruimte zorgde dat het uiterste werd gevraagd van de bergingswagens. De combinatie groef zich in de wal en er moest zwaarder geschut aan te pas komen.

Een telekraan van kraanbedrijf Russcher werd opgeroepen om tijdens het lieren de oplegger wat te liften. Dit werkte perfect maar met zoveel zwaar geschut op enkele vierkante meters werd de operatie nog moeilijker. Om alles wat soepeler te laten verlopen werd besloten nog een telekraan te bestellen. Alle voertuigen werden opnieuw opgesteld voor de handeling om de vrachtwagen en lading op het droge te krijgen.

Met de kraan van de firma Russcher aan de truck, een kraan van de firma ten Klooster aan de oplegger en een bergingstruck om het geheel de kant op te lieren kwam uiteindelijk alles veilig uit het water. Laatste opdracht was nu om de combinatie weer op de wielen te hijsen. Na de tegenslagen verliep dit laatste proces wonderbaarlijk goed. De vrachtwagen en oplegger kwamen rond 02:45 uur kwam netjes op het wegdek en kon gereed worden gemaakt voor vervoer naar het depot van de berger in Staphorst . Na afloop werd het wegdek schoongespoten met behulp van het calamiteitenvoertuig van de firma van der Kolk. Rond 04:30 uur werd de afgesloten Conradsweg weer vrijgegeven voor het verkeer.