Zeldzame kievitsbloemen weer in bloei langs Zwartewater

HASSELT – Langs de uiterwaarden van het Zwartewater, die een natte en venige grond bevat en een aantal keer per jaar overstromen, vind je tussen april en mei met een beetje geluk de Kievitsbloem. Deze bloem uit de leliefamilie heeft paars, soms wit, geblokte bloemblaadjes. Het plantje heeft een zeer tengere stengel met smalle blaadjes die een aantal maanden na de bloei afsterft. Het bolgewas is in Nederland een zeer zeldzaam voorkomend iets en trekt veel bezoekers naar de oevers van het Zwartewater.

Ongeveer 80% van de Nederlandse kievitsbloemen zijn te vinden in Hasselt en omgeving. De zaden van deze omgekeerde bloem verspreiden zich drijvend. Daarom is het overstromen van de uiterwaarden ook zo belangrijk voor deze plant. Gezien het acht jaar duurt voor de kievitsbloem zal bloeien verklaart ook waarom hij zo kwetsbaar is.

De botanische naam van de plant, Fritillaria, is afkomstig van fritillus, latijn voor dobbelbeker, vanwege de vierkante patronen op de bloembladeren. De Romeinse dobbelbeker had namelijk kleine ruitvormige openingen die hieraan deden denken. De Nederlandse naam dankt de gespikkelde paarse bloem aan de eieren van de kievit.

Wilt u deze bloem eens met eigen ogen bewonderen, dan kan dat. Hanzestad Hasselt Marketing organiseert samen met Staatsbosbeheer excursies naar de kievitsbloemen. Een unieke kans om de bloemen van dichtbij te bekijken en te fotograferen. De excursies vinden plaats op 19, 20, 21 en 22 april. Er vertrekt twee keer per dag een boot vanuit Hasselt naar de bollenvelden: om 9.30 uur vanaf de Kaai en om 13.30 uur vanaf De Kalkovens. De excursie duurt ongeveer 2½ uur. De kosten bedragen 20 euro per persoon. De tocht voert over het Zwartewater naar De Brommerd, het natuurgebied aan het Zwartewater. Op het programma staat ook een vaartocht door de stadsgracht van Hasselt. Aanmelden kan via info@hanzestadhasselt.nl of telefonisch via 038-4773794.