Muurfragment van Veerpoort gevonden bij opgraving

Henry-Wallinga©-Opgraving-Kaai-Hasselt-01HASSELT – Bij de archeologische opgraving aan De Kaai in Hasselt zijn dinsdag restanten van de Veerpoort gevonden. Zoals veel steden in de Middeleeuwen was de stad Hasselt ooit volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions.

Deze bastions moesten de burgers van de stad beschermen tegen vijandige aanvallen. In de verdedigingsmuur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg/Kaai) en Enkpoort (Ridderstraat).

Eeuwenlang trokken inwoners en bezoekers van Hasselt via de Veerpoort de stad in. De stenen leeuw op de sokkel bij de Kaai is nog één van de overgebleven restanten van deze poort. Naast de drie hoofdpoorten wordt verder nog melding gemaakt van kleinere poorten en doorgangen zoals de Gasthuispoort, Waterpoort, Vispoort en het Galenpoortje.

In de 19de eeuw verloren de verdedigingswerken hun functie en werden dan ook in heel Nederland in rap tempo afgebroken, zo ook in Hasselt. Afgezien van het Vispoortje, zijn er boven de grond weinig sporen bewaard gebleven. In de grond zitten echter nog de fundamenten van de verdedigingswerken.

Michael Klomp, archeoloog van de gemeente Zwolle, hoopt de komende dagen de Veerpoort en de fundamenten van de stadsmuur op de Kaai zichtbaar te maken. De Historische Vereniging Hasselt is nadrukkelijk betrokken bij de graafwerkzaamheden.

Gerelateerde artikelen: