Traumahelikopter trekt veel bekijks op MMT congres

Henry-Wallinga©-MMT-Congres-Zwolle-23ZWOLLE – Tijdens het MMT-Congres, dat vrijdag 2 oktober werd gehouden bij het van der Valk Hotel, trok de traumahelikopter bijzonder veel bekijks. Niet alleen de deelnemers van het congres kwamen af op het grote gele gevaarte maar ook passanten die de helikopter zagen staan bij het hotel kwamen een kijkje nemen.

Het Mobiel Medisch Team congres had als motto ‘Time flies’ en bestond uit een plenair gedeelte en een flink aantal workshops. De workshop ‘Kijk eens mee met de piloot’ werd buiten bij de traumaheli gehouden. Na een boeiend verhaal van de piloot was er ook nog even de tijd om een foto te maken.

De PH-ELP, een Eurocopter EC 135, is één van de vijf helikopters die de ANWB Medical Air Assistance in haar bezit heeft. Samen voeren zij meer dan 6000 vluchten per jaar uit door heel Nederland en een stukje Duitsland. Zeven dagen per week, 24 uur per dag staan de bemanningsleden voor u klaar. Teamleden zijn geselecteerd op basis van relevante ervaring om dit veeleisende werk te doen. Arts en verpleegkundige hebben uitgebreide medische bevoegdheden. De samenstelling wisselt uit een landelijke poule van 120 bemanningsleden: 30 piloten, 40 verpleegkundigen en 50 artsen. De arts beslist over de inzet, de piloot besluit of en hoe er gevlogen wordt, de verpleegkundige navigeert.

Technische weetjes van de helikopter:

• Type: Eurocopter EC 135 (alle Nederlandse traumaheli’s zijn van dit model)
• Max. gewicht: 2835 kg
• Max. snelheid: 260 km/u
• Brandstof: kerosine, max. 710 liter
• Lengte: 12,16 meter
• Diameter rotor: 10,20 meter

Aandrijving
• 2 straalmotoren, leveren elk een continu vermogen van 562 SHP (Shaft Horse Power)
• De hoofdrotor draait met 440 toeren per minuut.

Registratienummers van de helikopters
• PH-MAA (Medical Air Assistence – Lifeliner 1 – Standplaats: Amsterdam)
• PH-ULP (HULP – Lifeliner 2 – Standplaats: Rotterdam)
• PH-HVB (Hulp van Boven – Lifeliner 3 – Standplaats: Nijmegen)
• PH-MMT (Mobiel Medisch Team – Lifeliner 4 – Standplaats: Groningen)
• PH-ELP (HELP – Reserve)

Meer weten? Klik hier voor de website van de ANWB Medical Air Assistance
Hieronder kunt u nog een virtueel kijkje nemen op het platform en in de helikopter.