Rookmelder slaat alarm bij brand in wasdroger

Henry-Wallinga©-brand wasdroger-Zwolle-03ZWOLLE – Vanmiddag werd het nut van de aanwezigheid van rookmelders in een huis weer eens bewezen. De bewoner van een woning aan de Plattenborgstraat, in de Zwolse wijk Stadshagen, hoorde op zolder één van zijn rookmelders afgaan. De melder deed zijn werk goed want er bleek rook uit de wasdroger te komen.

De bewoner heeft de kleding uit de droger gehaald en deze geblust. Eind goed al goed zou je zeggen. Alleen na een kwartiertje klonk opnieuw het geluid van de rookmelder. Ditmaal was het iets ernstiger. De kleding kon dan wel door de bewoner zijn geblust maar er bleek dat de brand in de machine zelf niet gedoofd was.

Nu stond de zolderverdieping volledig vol met rook en de wasdroger in brand. De bewoner schakelde snel de brandweer in. Twee tankautospuiten en een hoogwerker stonden binnen enkele minuten voor de deur. Al snel had de brandweer de brand snel onder controle maar kon de hoge temperatuur en de rook niet kwijt. Op de zolder was namelijk geen raam om te ventileren.

Besloten werd om de Amerikaanse manier toe te passen. Dit houdt in dat er een gat in het dak werd gemaakt om zo de rook uit de woning te krijgen. Deze methode werkte prima en het gevaar was dan ook snel geweken. De zolderverdieping heeft naast brandschade ook veel rook- en waterschade. Naast Salvage is ook de woningstichting in kennis gesteld om de bewoner te helpen met het herstel. Dankzij de aanwezigheid van rookmelders in de woning is erger voorkomen.