Grootschalige verkeerscontrole aan de A28

Henry-Wallinga©-A28-verkeerscontrole-Zwolle-03ZWOLLE – Donderdag 25 september hield de politie samen met haar partners een grootschalige verkeerscontrole op de parkeerplaats van de Haerst. Aan de controles werd meegewerkt door de Belastingdienst, Rijkswaterstaat (verkeersgeleiding / verlichting) , de Douane, de Rijksdienst Wegverkeer, de Koninklijke Marechaussee, de Vreemdelingenpolitie, Veilig Verkeer Veilig Verkeer Nederland, de ANWB en Route Mobiel.

Tussen 15.00 en 23.00 uur werd het verkeer vanuit het Noorden / Oosten gecontroleerd. Door motorrijders werden aanvankelijk voertuigen geselecteerd en naar de controleplaats gedirigeerd.

In de loop van avond werd eerst één rijstrook afgesloten en later beide rijstroken, zodat alle verkeer aan een controle werd onderworpen. In totaal werden ruim 700 personenauto’s en vrachtwagens uitgebreid geïnspecteerd. Hierbij vielen 30 bekeuringen voor verkeersovertredingen (o.a. geen of onjuiste autopapieren) en gebreken aan voertuigen.

In vier gevallen moesten van vrachtwagens banden worden vervangen omdat deze totaal versleten waren. Door de ANWB en Route Mobiel werden 45 auto’s gerepareerd in verband met ondeugdelijke of kapotte verlichting. Drie autobestuurders verkeerden onder invloed van alcohol. Twee bestuurders hadden bij Justitie nog een boete openstaan en een bestuurder moest nog een gevangenisstraf ondergaan.

De Belastingdienst scande ruim 7.000 voertuigen op kenteken. Daaruit werden 47 autobestuurders gehaald die nog achterstallige belasting moesten betalen. Bij 28 van hen werd beslag gelegd op hun auto en werden 11 auto’s afgesleept omdat zij niet aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. 10 bestuurders pinden ter plekke ruim 53.000 euro om aan de vordering van de Belastingdienst te voldoen. Twee bestuurders waren in het bezit van meer hennep dan voor eigen gebruik is toegestaan. Veilig Verkeer Nederland reikte Bob-sleutelhangers uit aan bestuurders die geen alcohol gedronken hadden.