Realistisch oefenen met brandweer Zwartewaterland

Henry-Wallinga©-Realistisch-oefenen-Zwartewaterland-09WIJSTER/ZWARTEWATERLAND – Zaterdag 7 en maandag 9 september heeft het brandweerkorps van Zwartewaterland weer realistisch geoefend op het Brandweer Oefencentrum Noord in Wijster. Daar waren een viertal scenario’s bedacht voor de manschappen. Ditmaal waren de scenario’s allen gericht op het G-RSTV-model en het repressief ventileren.

Een brand geeft signalen af die brandweermensen kunnen helpen om het stadium en de ontwikkeling van een brand vast te stellen. De vaardigheden om deze signalen te herkennen en op een juiste manier te interpreteren vormt de basis voor een veilige en effectieve brandbestrijding.

Hiervoor is in de wereld een model ontwikkeld waarmee een brand als het ware “gelezen” kan worden. Met dit model kun je ook de risico’s bij een brand inschatten, voor zover deze samenhangen met de brandontwikkeling. Het gaat hierbij vooral om de risico’s van een flashover en een backdraft.

Het model maakt gebruik van signalen met betrekking tot de rook (R), de stroming (S), de temperatuur (T) en de vlammen (V) van een brand in een gebouw (G) en wordt daarom het G-RSTV-model genoemd.

De dag werd goed ontvangen door de brandweermannen en vrouwen van het korps. Een ieder was zeer positief over de inzetten en vonden het een leerzame dag.