Asbest vrijgekomen bij grote brand aan de Spoorstraat

Henry-Wallinga©-Spoorstraat-IJsselmuiden-05IJSSELMUIDEN – In de nacht van vrijdag 21 juni op zaterdag 22 juni is er rond 03.30 uur brand aan de Spoorstraat in IJsselmuiden uitgebroken. Het gaat om een opslagloods waarin stro was opgeslagen. De brand is inmiddels onder controle en op dit moment vinden er nabluswerkzaamheden plaats.

Bij de brand is asbest vrijgekomen, maar het verspreidingsgebied beperkt zich tot het terrein waar de brand heeft gewoed en de aangrenzende straat. De saneringswerkzaamheden zijn direct in gang gezet. Omliggende bedrijven zijn voor het grootste deel toegankelijk.

In de wijk Zeegraven, zo’n anderhalve kilometer van het terrein, zijn roetdeeltjes neergekomen. Deze zijn onderzocht en het blijken de resten van de verbrande restdeeltjes van de strobalen te zijn en bevatten geen gevaarlijke stoffen. Omdat verbrande stroresten vrij licht zijn gaan ze gemakkelijk met de wind mee. Bewoners kunnen dit zelf afspoelen c.q. reinigen. De gemeente zal vandaag de speeltuinen in de omgeving inspecteren en waar nodig reinigen.

Bij de brand is rook vrijgekomen en mensen in de omgeving wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Ondanks dat er in de omgeving geen sprake is van gevaarlijke stoffen blijft het advies om vanwege de rook en de brandlucht ramen en deuren gesloten te houden. Op dit moment wordt de brandhaard uit elkaar getrokken, waardoor ook de rookontwikkeling snel minder zal worden. De verwachting is dat er geen nieuwe roet meer vrij zal komen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Onderzoek moet dit nog uitwijzen.