Schoorsteenbrand bij brandweerman

ZWARTSLUIS – Zondagmorgen om 09:08 werd de blusgroep van de brandweerpost Zwartsluis opgeroepen voor een schoorsteenbrand. Aan de Gele Plomp was een bewoner zijn houtkachel aan het opstoken toen de man iets vreemds hoorden. Na een controle zag de man dat er rook onder de dakpannen vandaan kwam. Het alarmnummer werd gebeld en de centralist activeerde de alarmontvangers van de Sluzigers. Bij sommige begon een belletje te rinkelen want het opgegeven adres kwam wel heel erg bekend voor. De schoorsteenbrand was namelijk bij een collega.

Na een snelle verkenning werd besloten direct het dak op te gaan. De valbeveiliging werd geplaatst en een tweetal brandweermannen klommen het dak op. Omdat er nog steeds rook onder de pannen vandaan kwam werd er meteen al gebruik gemaakt van ademlucht voor het geval de vlammen plots onder de pannen vandaan zouden slaan. Nadat enkel dakpannen verwijdert waren was duidelijk dat het isolatiemateriaal rondom het schoorsteenkanaal in brand was gevlogen. Door een niet goed sluitende schoorsteen was door de hitte de isolatie gaan ontbranden hetgeen rookpluimen veroorzaakte. Met behulp van een straal hoge druk was het gevaar snel geweken en kon er al snel weer worden ingepakt.

De bewoner kreeg wel de mededeling zijn kachel niet meer te gebruiken voordat deze weer gerepareerd was. In plaats van de warmte van zijn houtkachel moet de warmte vandaag en morgen komen vanaf de centrale verwarming.