Realistisch Oefenen met brandweer Zwartewaterland

ZWARTEWATERLAND – Ook dit jaar was er voor de leden van brandweer Zwartewaterland weer een dag Realistisch Oefenen gepland. Op het oefencentrum Noord in het Drentse Wijster was weer van alles uit de kast getrokken om de korpsleden zo veel mogelijk bij te brengen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren waren er geen scenarios opgezet maar was elke inzet een soort workshop. De hele dag stond eigenlijk geheel in het teken van de RSTV-scan. Met de RSTV-scan wordt eigenlijk het verloop van een brand bedoeld. Als brandweerman houd je vier belangrijke facetten in de gaten; Rook, Stroming, Temperatuur en uiteraard de Vlammen.

Mede door de verschrikkelijke brand in De Punt is de bestrijding van branden stevig onder de loep genomen. De brand in De Punt, waarbij een vrij kleine brand achter in een loods plotsklaps werd opgevolgd door een explosie van rookgassen, werd het gehele pand in lichterlaaie gezet en maakte een einde aan het leven van drie brandweermannen. Om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen werd de manier van bestrijding en de overwegingen van het bestrijden goed in de praktijk gebracht.

De brandweermannen en -vrouwen waren allen zeer onder de indruk van de verhalen en instructies van de instructeurs. Deze mannen maakten een ieder duidelijk dat de term Firefighter zeker nog van toepassing is. Het gevecht met het vuur is zeker in deze IKEA-cultuur nog lang niet gestreden. De spullen die tegenwoordig in huis staan van onder meer het Zweedse meubelconcern en andere meubelzaken, blijken in tegenstelling tot het ouderwetse interieur veel brandbaarder te zijn. Dit werd door een simpel opzetje van een bank, tafel en enkele stoelen duidelijk gemaakt.

Na afloop werd de gehele dag geëvalueerd en waren de reacties zeer positief. Een ieder kon met een voldaan gevoel terugkeren naar huis. Een dag om nooit te vergeten.