Zelfgemaakte bom gevonden aan de Stenendijk


HASSELT – Maandagmorgen 14 november 2011, omstreeks 09.45 uur is aan de Stenendijk te Hasselt, door een man die zijn honden aan het uitlaten was, vermoedelijk een explosief voorwerp gevonden. Omdat onduidelijk was om wat voor een voorwerp het ging werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie uit Culemborg gealarmeerd.

De omgeving, vanaf Molen De Zwaluw werd afgezet. Hulpdiensten zoals politie, ambulance en brandweer kwamen ter plaatse en het publiek werd op afstand gehouden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is verantwoordelijk voor de opsporing, identificatie en ruiming van conventionele en geïmproviseerde explosieven, zowel op het land als op het water.

De ‘EOD-ruimer’ (vergezeld door twee collega’s) nam ruim de tijd om alle voorzorgsmaatregelen en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Even voor 14.00 uur heeft de ‘ruimer’ van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het projectiel meegenomen voor nader onderzoek. Het afgesloten gebied werd daarna vrijgegeven. Later op de dag is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, met een springlading, het explosieve voorwerp onschadelijk gemaakt. Van het explosief zijn monsters genomen voor nader forensisch onderzoek.

Het voorwerp betrof een metalen pijp waarin explosief materiaal zat. Door de politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de herkomst van het projectiel.

<