Brand verwoest monumentale boerderij

Staphorst – Vannacht werden de posten Hasselt en Zwartsluis van Brandweer Zwartewaterland opgeroepen voor assistentie van brandweerkorps Staphorst. Zij waren al druk doende bij het bestrijden van een brand in een pas verbouwde rietgedekte monumentale boerderij aan de Oude Rijksweg.

Naast de posten Hasselt en Zwartsluis kregen de Staphorsters ook hulp van de hoogwerker van brandweer Zwolle. Bij aankomst van de eerste brandweerauto stond de rieten kap al over een groot gedeelte in brand.

Ondanks een binnenaanval en het maken van een brandgang in de kap kon niet worden voorkomen dat de gehele boerderij door de brand werd verwoest. De manschappen konden gelukkig een flink aantal goederen uit de woning redden.

Het nablussen nam een flink gedeelte van de morgen in beslag. Met een kraan werd het riet van de woning gehaald waarna het afgeblust kon worden.

Tegen tienen ´s morgens werden de Staphorster spuitgasten opnieuw gealarmeerd voor een nablussing. Door de wind was het vuur vlak achter de gevel weer opgelaaid. Buren bestreden met een tuinslang de brand tot de komst van de specialisten. Bij de brand raakte niemand gewond. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.