Industrieterrein Hasselt toneel van een zeer grote brandweer inzet

HASSELT – Zaterdag 5 november werd de post Hasselt van brandweer Zwartewaterland gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij Palletfabriek “Phoenix” aan de Randweg in Hasselt. Snel werd duidelijk dat het een oefening betrof. Ter plaatse treft de bevelvoerder een BHV’er van het bedrijf die hem direct al stuurt naar de ruimte van de technische dienst. Een medewerker zat bekneld met zijn arm in een machine en hij trof een verwarde medewerkster aan, die alleen maar kon aangeven dat haar collega vast zat en dat er ook vuur was. De bevelvoerder laat doorverkennen en al snel treffen de manschappen in de productieafdeling van het bedrijf een beginnende brand aan. Een stapel pallets had vlam gevat en de brand breidde zich zeer snel uit. Vlot schaalt de bevelvoerder op van middel naar grote brand en laat hij groot watertransport alarmeren om voldoende bluswater te hebben. Vervolgens wordt er zeer grote brand gegeven. De 2 tankautospuiten van post Genemuiden en de tankautospuit van post Zwartsluis komen assisteren bij de inzet. Al snel wordt duidelijk dat de brand niet te beheersen is en breidt zich verder uit via een vrachtwagen geladen met pallets naar de naast gelegen opslagruimtes.
Reden voor de gealarmeerde OvD om compagniesalarm te geven en op te schalen naar GRIP 1.

Ondertussen voert de post Hasselt een aantal reddingen uit van personen welke zich nog in het brandende compartiment, de productenruimte, bevinden. Uiteindelijk worden er 6 slachtoffers gered en overgedragen aan de BHV-ers van het bedrijf. Ook deze hebben een belangrijke en leerzame bijdrage kunnen leveren aan de oefening.

Het doel van deze regionale oefening was een inzet op pelotonsniveau met een opschaling tot een volwaardige compagnie-inzet incl. de verzorgingsgroep.
Het tweede peloton is niet daadwerkelijk ingezet omdat het oefendoel voor hen een verplaatsingsoefening was: Het opkomen naar een uitgangstelling en vandaar als complete groep op te rijden naar het inzetadres waarna een bevelsuitgifte volgde.
Opgemerkt mag worden dat dit de eerste keer is dat de regionale verzorgingsgroep als zodanig voor het eerst is ingezet. Het is als een welkome aanvulling ervaren voor de verzorging van het ingezette personeel.

Natuurlijk zijn er leermomenten maar we kunnen terug zien op een goede, leerzame en geslaagde oefening.