Groot gaslek zorgt voor overlast

ZWARTSLUIS- Zaterdagmiddag werd de posten Zwartsluis en Vollenhove opgeroepen voor een melding van stankoverlast. Aan de Conradsweg werd een penetrante geur waargenomen door medewerkers van een garagebedrijf. De geur bleek afkomstig te zijn van het gasverdeelstation dat vlakbij het bedrijf is gevestigd.

Na een onderzoek bleek dat er een transportleiding van 40 bar gescheurd was en voor een gevaarlijke situatie zorgde. Uit voorzorg werd een waterscherm opgezet om de concentratie van het gas zo laag mogelijk te houden en zo de mogelijke kans op een explosie te verkleinen. Ook het scheepvaartverkeer op het nabij gelegen Meppelerdiep werd stilgelegd. De bewoners van de enige woning aan deze doodlopende straat werden tijdelijk elders ondergebracht.

Omdat niet al het scheepvaartverkeer kon worden stilgelegd door Rijkswaterstaat werd besloten de brandweerboot in te zetten. Hiervoor moest de tankautospuit de lokatie verlaten. Voordat dit kon gebeuren werden collegas uit Hasselt opgeroepen om standby te komen staan aan de Conradsweg. Met behulp van brandweerboot en Rijkswaterstaat werd al het scheepvaartverkeer uiteindelijk stilgelegd.

De Gasunie had ondertussen de gastoevoer naar het verdeelstation dichtgedraaid. Nu was het wachten totdat de leiding leeggeblazen was. Tegen 18:20 uur was de leiding leeg en kon worden begonnen met de herstelwerkzaamheden. Het gevaar was nu geweken en dus keerden alle manschappen en materieel weer terug naar hun posten.