Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis 2024

ZWARTSLUIS – Het driedaags evenement Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis is weer in volle gang. Het unieke nautische evenement vindt om het jaar plaats in het Overijsselse Zwartsluis. De eerste keer vond plaats in 1994. De leden van de Vereniging De MotorSleepboot (VDMS) zetten in dat jaar voor het eerst koers naar Zwartsluis. Enkele tientallen sleepboten meerden er af aan de kades. Het bleek het begin van een fantastisch evenement dat in 1995 en 1996 op herhaling ging. Toen nam het een dermate grote vorm aan en was de publieke belangstelling zó groot geworden dat gekeken werd naar de mogelijkheid om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Dit om organisatie én financiering te kunnen waarborgen.

Er volgde een convenant met de gemeente Vianen en sinds 1997 wordt het evenement in de oneven jaren in die Utrechtse gemeente gehouden. Zwartsluis is klaar voor de 16e editie in 2024. Het evenement trekt steeds vele tienduizenden bezoekers. Het sfeervolle dorp aan het Zwarte Water en het Meppelerdiep staat daarmee garant voor een topevenement. Het evenement is bijzonder geliefd bij bezoekers die afkomstig zijn uit binnen- en buitenland. Vanzelfsprekend liefhebbers van de sleepvaart of van scheepsmotoren, maar ook liefhebbers van sfeer, gezelligheid en een boeiend omlijstend programma met voor elk wat wils. Voor de inwoners van Zwartsluis is het ook een hoogtepunt. Steeds meer ontpopt het zich als een familiedag voor zowel inwoners als oud-inwoners. Kortom, Zwartsluis is verweven met de Nationale Sleepbootdagen.

De Nationale Sleepbootdagen zijn ontstaan op initiatief van een aantal sleepbooteigenaren, dat zich in eerste instantie tot doel stelde historische sleepboten niet alleen in ere te laten maar ook te tonen aan een breed publiek. De liefhebbers wilden voorkomen dat deze schepen in de vergetelheid zouden raken. Tijdens het evenement bestaat de mogelijkheid de sleepboten te bezichtigen en een kijkje te nemen in de machinekamer. Bovendien vinden tal van omlijstende activiteiten plaats. Zowel op het water als op de wal.
Historische en nog altijd in gebruik zijnde sleepboten leveren daaraan een bijdrage.