Brand in vaatwasser veroorzaakt schade aan woning

HASSELT – De Hasselter brandweer werd zaterdag aan het begin van de avond opgeroepen voor een woningbrand. In de Schraa was in een woning brand in de keuken uitgebroken. Door onbekende oorzaak was daar de vaatwasmachine in brand gevlogen. Bij de brand kwam veel rook vrij hetgeen resulteerde in een woning vol dikke zwarte rook.

De bewoner kon voordat de brandweer arriveerde nog een huisdier in veiligheid brengen en deze tijdelijk bij de buren onderbrengen. De spuitgasten hadden de brand in de keuken snel onder controle en konden de vaatwasser door de achterdeur naar buiten brengen. Met behulp van een overdrukventilator werd de meeste rook uit de woning verdreven. De brand zorgde voor veel rookschade door de gehele woning. Eén van de bewoners werd door ambulancepersoneel nagekeken omdat hij rook had binnengekregen. De man is later voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor de getroffen familie werd Salvage opgeroepen. Al snel werd duidelijk dat de familie, welke door de buren waren opgevangen, de komende dagen geen gebruik kan maken van hun woning en zullen elders onderdak moeten zoeken. Hoe de brand in de vaatwasser precies kon ontstaan, wordt door de brandweer onderzocht. Omdat rondom een vaatwasmachine veel isolatiemateriaal zit, komt er bij zo’n brand heel veel rook vrij, verklaart een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland. Grote huishoudelijke apparaten zijn wel vaker de bron van een woningbrand, vooral droogtrommels zijn daarin een risicofactor.