Blikseminslag in woning aan Oosterbrugstraat

GENEMUIDEN – Bij een blikseminslag aan de Oosterbrugstraat is er schade ontstaan bij twee woningen. Vanuit het niets werden de woningen getroffen door een bolbliksem. Dit is een zeldzaam fenomeen waarbij een helder oplichtend bolvormig object ontstaat met diameters die kunnen variëren van enkele centimeters tot een aantal meter. Het wordt soms waargenomen in de buurt van een blikseminslag en is dan gedurende meerdere seconden zichtbaar. Een bolbliksem doet zich meestal voor bij zwaar onweer, maar er zijn ook gevallen bekend waarin een bolbliksem optrad tijdens helder weer.

Brandweerkorpsen van Genemuiden en Hasselt waren snel ter plaatse vanwege een eerdere melding van brand aan de Ratelaar. Hier was echter niets te bekennen. De schade aan de woningen aan de Oosterbrugstraat is aanzienlijk. Voornamelijk de zolders van beide woningen zijn beschadigd maar er is ook waterschade. Enkele woningen in de omgeving zitten zonder stroom en internet. De brandweer had de brand snel onder controle. Vanuit de hoogwerker van brandweer Kampen werd een nacontrole gedaan om te kijken of het vuur daadwerkelijk was geblust. Stichting Salvage zal de bewoners helpen bij de afhandeling van de schade.