Blikseminslag in woning aan De Marke in Hasselt

HASSELT – Bewoners van een tweetal woningen aan De Marke hebben vannacht elders moeten doorbrengen vanwege blikseminslag. Om 00:45 uur tijdens een hevige regen- en hagelbui klonk na een felle flits direct een donder en viel bij vele woningen de stroom uit. De brandweer van Hasselt werd opgeroepen voor een melding van een woningbrand. Eenmaal ter plaatse kwamen er meerdere mensen zich melden bij de brandweerwagens met diverse klachten. Het Hasselter brandweerkorps kreeg assistentie vanuit Genemuiden en Zwolle bij dit incident.

Bij de ene woning was in de keuken brand ontstaan in de magnetron. Bij weer een andere woning was de cv-installatie op hol geslagen, terwijl bij een andere woning door de inslag de stopcontacten van de muur werden geslagen. Ook een rookmelder en de regelinstallatie van de vloerverwarming werden vernield.

De voorlichter van de veiligheidsregio IJsselland adviseerde om voor het inschakelen van de installatie een installateur in te schakelen. Ook bij problemen met de stroomvoorziening moest men contact opnemen met de stroomleverancier. Tot diep in de nacht waren medewerkers van Enexis bezig om diverse woningen weer aan te sluiten op het stroomnet. Ook de dinsdagmorgen was er in de wijk volop bedrijvigheid van diverse partijen om weer telefoon, televisie en internet aan de gang te krijgen. Naast Hasselt waren er ook inslagen gemeld in Oudleusen, Vollenhove en Meppel. Voor zover bekend raakten er bij alle incidenten niemand gewond maar is de schade enorm.