Brandweer haalt gewonde schaatser van Schutsloterwijde

BELT-SCHUTSLOOT – De brandweerkorpsen van Zwartsluis en Giethoorn zijn zondag vlak voor het middaguur opgeroepen voor een hulpverlening aan de Belterweg in Belt-Schutsloot. Aldaar stond het ambulancepersoneel met smart te wachten op de komst van de rode wagens. Een schaatser was op de Schutsloterwijde komen te vallen en daarbij was zijn arm uit de kom geschoten. Omdat het ambulancepersoneel het te gevaarlijk vond om het ijs te betreden werd hulp ingeschakeld van de brandweer.

De gewonde man werd in een kuipbrancard over het ijs naar het vaste land gebracht door brandweermannen. Vanaf het ijs werd de man met behulp van een brandweerquad met aanhanger naar de gereedstaande ambulance gebracht. Hier kon het ambulancepersoneel uiteindelijk de hulp verlenen aan de man waarna hij later is overgebracht naar het ziekenhuis.

Ondanks diverse waarschuwingen vanuit de gemeente Steenwijkerland om het onbetrouwbare ijs vooral niet te betreden sloegen enkele honderden mensen dit advies in de wind en gingen toch het ijs op om de nodige meters te maken op de glij-ijzers. Het is op geen enkele plek vertrouwd om het ijs op te gaan, aldus een woordvoerder van de gemeente Steenwijkerland. De ijsdikte is op veel plaatsen veel te dun. Aangezien in veel gebieden hulp vaak niet in de buurt is kan schaatsen, zeker alleen, levensgevaarlijk zijn. Daarom roepen gemeente, politie en hulpdiensten de mensen op om niet op vaarten, plassen of meren in Steenwijkerland te gaan schaatsen.