Najaarsstorm zorgt voor de nodige overlast

henry-wallinga-stormschade-hasselt-08ZWARTEWATERLAND – Zondag 20 november trok een actieve stormdepressie langs de Nederlandse kust naar het noorden en veroorzaakte de eerste en meteen ook laatste herfststorm van deze herfst. De storm maakte verspreid over het land flink wat schade. Ook in Zwartewaterland werd de nodige schade aangericht.

In Hasselt werd het Van Stolkspark uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Daar waren een tweetal omgewaaid die de wandelpaden versperden. Op het industrieterrein in Hasselt was een hekwerk omgeblazen door een flinke windvlaag. De hekken werden door de brandweer losgekoppeld en op een veilige plek neergelegd. In Genemuiden miste een omvallende boom ternauwernood een woonhuis aan de Achterweg. De brandweer heeft de boom van de weg gehaald.

De storm van gisteren is niet uitgegroeid tot een echt zeer zware storm zoals die van 13 november 1972, 2 april 1973 of 25 januari 1990. Aan de kust bij IJmuiden en Zeeland kwam het tot windkracht 10 (zware storm), met windstoten tot 110 a 130 km/uur. In de regio Zwartewaterland bereikte de wind tussen 1 en 4 uur in de middag z’n hoogtepunt (windkracht 8) met windstoten tot bijna 90 km per uur. De laatste echt grote storm dateert al weer van 25 juli 2015. De grote zomerstorm die destijds een grote indruk maakte.