Oldtimers verzamelen ter ere van 125 jaar Scania

Henry-Wallinga©-Scania-125-Jaar-60ZWOLLE – Vele Scania-oldtimers hadden zich vrijdag 29 en zaterdag 30 april verzameld bij wegrestaurant De Lichtmis voor de Scania Kings Day 2016. Het hele jaar door viert Scania haar 125-jarig bestaan, vandaag was het de beurt aan Zwolle.

Een stoet van 134 voertuigen vertrok rond 10:00 uur vanaf het wegrestaurant en zette koers richting het Scania bedrijfspand aan de Kleefstraat op industrieterrein Hessenpoort. Daar waren zij een ware publiekstrekker tijdens de open dag.

Geschiedenis
In 1891 begint de priveonderneming Vabis in Södertälje met de productie van open goederenwagens en transportwagons. Zo’n twintig jaar later bundelt Vabis de krachten met fietsen- en machinebouwer Scania, een privébedrijf uit Malmö. Zo ontstaat Scania-Vabis.
In 1923 ontwierp August Nilsson een viercilinder-kopklepmotor. Die motor is erg krachtig en betrouwbaar, wat bijzonder belangrijk is voor trucks en bussen.

Scania-Vabis ontwikkelt in 1936 zijn eerste dieselmotor, die tijdens testritten veel indruk maakt op de vakpers. “Tot mijn grote verbazing kon ik de motor amper horen”, schrijft een journalist. “Maar ik voelde wél hoe de bus als een pijl uit een boog vooruit schoot.” Na de tweede wereld oorlog werd er voor het eerst uitgevoerd naar Nederland

Het Zweedse bedrijf bouwt voort op zijn succes in Brazilië en opent in São Bernardo do Campo, niet ver van São Paulo, zijn allereerste productie-eenheid buiten Zweden. Door Prins Bernhard word in 1964 de productie-eenheid Scania Production Zwolle in Nederland geopent.
Een 14-liter V8-turbomotor met 350 pk word in 1969 gelanceerd. Het is op dat moment de krachtigste truckmotor in Europa, een voorbode op Scania’s filosofie om een laag toerental te combineren met een hoog koppel.

De eerste reeks modulaire bedrijfsvoertuigen worden in 1980 gelanceerd; de 2-serie. Acht jaar later is het tijd voor de nieuwe 3-serie en wordt in 1989 uitgeroepen tot International Truck of the Year. Scania slaagt er nu in trucks af te stemmen op de specificaties van de klant.

De 4-serie wordt gelanceerd in 1995 en wordt het daaropvolgende jaar ook uitgeroepen tot International Truck of the Year. Een grote mijlpaal wordt bereikt in 2000, Scania’s miljoenste voertuig rolt dan namelijk van de band. In 2003 organiseert Scania voor het eerst de Young European Truck Driver competition. Sindsdien zijn al tal van winnaars gekroond.

De Scania Touring, een nieuwe bus die gebouwd wordt in samenwerking met de Chinese busbouwer Higer, ziet in 2009 het levenslicht. Scania en Higer slaan de handen in elkaar om in China bussen te produceren voor de wereldmarkt, een primeur en een grote stap voorwaarts in de busproductie.

Met maar liefst 730 pk is Scania’s nieuwe V8-motor in 2010 de krachtigste motor ter wereld zonder in te boeten aan brandstofefficiëntie. Twee jaar voor de wet het voorschrijft, introduceert Scania in 2011 de eerste Euro 6 truck in Europa. Nieuwe Streamline-modellen voor langeafstandstransport worden in 2013 gelanceerd.

Scania levert in 2015 zijn 150.000e truck met geactiveerde connectiviteit en draagt bij aan duurzaam transport wereldwijd en overstijgt daarmee zijn productaanbod. In 2016, 125 jaar na de start van Vabis, gaat bijzondere aandacht naar de grootste troef van het bedrijf: de werknemers.