Traditioneel melkbusschieten in Zwartewaterland

Henry-Wallinga©-Carbid-Schieten-Zwartewaterland-13ZWARTEWATERLAND – Carbidschieten is op oudejaarsdag een zeer populaire bezigheid in Zwartewaterland. De laatste dag van 2015 staat onze gemeente in het teken van de melkbussen. Zowel in Hasselt, Genemuiden als in Zwartsluis komen veel inwoners op het harde geknal af.

AVP
De regels voor het carbidschieten zijn opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Op grond van artikel 2.7.4 uit de APV is schieten met carbid officieel binnen de gemeente Zwartewaterland verboden. In veel gemeenten dien je voor 31 december ontheffing aan te vragen om met melkbussen te mogen schieten. In Zwartewaterland wordt op 31 december het melkbusschieten toegestaan, mits er wordt voldaan aan een aantal regels. Zo mag er niet in de buurt geschoten worden waar kerkdiensten gehouden worden en mag er geen direct gevaar zijn voor omstanders.

Carbidschieten
Carbidschieters vullen een lege melkbus met water en een stuk carbid. Carbid is een calciumacetylide, een verbinding van koolstof en calcium. Als de kalkachtige brokken nat worden, vormt zich een explosief gas. De kunst van het carbidschieten is precies de juiste verhouding carbid en water in een bus te stoppen en het gas op exact het goede moment te ontsteken.

Gelukkig Nieuwjaar
Namens HW-Fotografie wensen wij u allen een fijne jaarwisseling en hopen u weer in 2016 te mogen begroeten als bezoeker. Ook dan hopen wij u weer van het nodige nieuws te mogen voorzien.