Brandweeroefening: “Ongeval Gevaarlijke Stoffen”

Henry-Wallinga©-Oefening-IBGS-Hasselt-18HASSELT – Afgelopen maandag hebben de brandweerkorpsen van Hasselt en Staphorst gezamenlijk geoefend op een ongeval met gevaarlijke stoffen. In het scheikundelokaal van een school aan de Prinsenstraat waren een aantal stoffen met elkaar in aanraking gekomen waardoor de leerlingen en de leraar onwel werden.

Een leerling was gestruikeld met een koffer waarin verschillende stoffen zaten. Hierdoor kwam Kaliumpermangaat in aanraking met zoutzuur. Door deze stoffen samen te voegen komt een bijtend gas vrij. De scheikundeleraar en een leerling lagen op de grond in het lokaal met rood betraande ogen en ze konden weinig meer zien. De overige leerlingen verlieten in paniek het lokaal en zochten een veilig heenkomen in de gang of zelfs buiten. Allen klaagden ze over geïrriteerde ogen en luchtwegen, sommigen klaagden over een prikkende huid.

Nu de taak aan de brandweer om de slachtoffers zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. De politie, die als eerste ter plaatse was, dacht aan haar eigen veiligheid en betrad het pand niet. Wel vroegen zij zoveel mogelijk informatie uit aan enkele leerlingen die naar buiten waren gevlucht.

Deze informatie werd direct doorgegeven aan de bevelvoerder van de brandweer, die vlak na de politie aankwam. Ondertussen is er opgeschaald en kwam er een extra brandweerkorps. Nadat de manschappen al snel alle mensen uit het pand hadden gehaald werd een speciaal team ingezet om de uitstroom van de vloeistoffen tegen te gaan en zoveel mogelijk het pand te ventileren.

De leerlingen werden, na een ontsmetting, allen overgedragen aan het ambulancepersoneel die hen overbracht naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.