Brand in mestkelder tijdens werkzaamheden in stal

Henry-Wallinga©Brand-Mestkelder-Mastenbroek-04MASTENBROEK – Tijdens werkzaamheden in een stal aan de Nieuwe Wetering is donderdagmiddag een niet alledaagse brand ontstaan. De boer was bezig met het vervangen van enkele ligboxen en moest hierbij gebruik maken van een slijpmachine. Vermoedelijk is er een gloeiend stukje metaal in de mestkelder terecht gekomen welke het methaangas deed ontbranden.

Om deze brand te blussen moesten de brandweerkorpsen van Hasselt en Zwolle voorzichtig te werk gaan. Als men de straal water in de mest zou spuiten zou er direct meer gas vrijkomen wat de situatie alleen maar zou verergeren. De Zwolse tankautospuit had inmiddels schuim gereed gemaakt voor de blussing maar de boer en de manschappen van Hasselt hadden de vlammen, die enkele momenten een flink eind boven de roosters uitkwamen, al snel in bedwang.

De koeien die aan de zijde stonden waar de brand was ontstaan werden snel naar buiten gebracht. Aan de andere zijde was het veilig genoeg zodat daar de koeien konden blijven. De adviseur gevaarlijke stoffen heeft de complete stal gecontroleerd op de concentratie van gas. Door middel van ventilatie van de stal was situatie weer onder controle en had alles weer een normaal peil bereikt waarmee het gevaar was geweken.

Dit was het sein voor de brandweermannen om de boel weer in te pakken en gereed te maken voor een volgende uitruk.