Grote brand verwoest oudste pand van Meppel

MEPPEL – Vrijdagavond rond negen uur brak er brand uit in het Schultehuis aan de Kruisstraat in Meppel. Het Schultehuis is één van de oudste panden van Meppel. Het karakteristieke pand van ruim 400 jaar oud, bij velen bekend als voormalig café De Zaak, waarin een winkel van Top-1-Toys is gevestigd kon ondanks de grootschalige inzet van de brandweer niet worden behouden.

Naast de eigenaar van het pand stonden ook de bewoners toe te kijken hoe het vuur genadeloos om zich heen sloeg en het pand volledig opslokte. De hulpdiensten ontruimden uit voorzorg een naastgelegen appartementencomplex. Een tiental bewoners werd in het gemeentehuis opgevangen.

Volgens de Hoofd Officier van Dienst is de brand ontstaan op de bovenste verdieping. Door de manschappen was nog geprobeerd een binnenaanval uit te voeren maar door de intense hitte moest de ploeg zich al snel terugtrekken. Hierdoor was het blussen onmogelijk en moest er worden gewacht totdat de brand uitslaand werd. Voor de brandweer een vervelende situatie omdat het leek alsof er niets gedaan werd. “Het was gewoon te gevaarlijk om het pand te betreden” aldus de Hoofdofficier van Dienst van brandweer Drenthe.

Tegen middernacht was de brand onder controle en kon er worden begonnen met nablussen. Dit zal zeker nog de gehele nacht in beslag nemen. Ook zal gekeken worden of de gevel moet worden neergehaald om instortingsgevaar te voorkomen. Door de brand was een gedeelte al ingestort.

De brandweer van Meppel kreeg bij het bestrijden van deze grote brand de hulp van korpsen uit Ruinen, Ruinerwold, De Wijk/Koekange en Steenwijk. Door deze inzet kon voorkomen worden dat de naastgelegen panden ook ten prooi vielen aan de vlammen. Wel liepen de panden rook en waterschade op. Bij de brand raakte niemand gewond.