Asbest vrijgekomen bij grote brand in Staphorst

Henry-Wallinga©-Brand-Geerligsweg-Staphorst-12STAPHORST – Vrijdagmiddag heeft een grote brand een rietgedekte woning en een schuur aan de Geerligsweg compleet in de as gelegd. Bij de brand is asbest vrijgekomen. De bewoners, een bejaard echtpaar, konden tijdig het brandende pand verlaten en bleven ongedeerd.

De brand is volgens getuigen uitgebroken rondom het schoorsteenkanaal. Rietdekkers die even verderop aan het werk waren ontdekten de brand en sloegen alarm. Het vuur greep echter razendsnel om zich heen en binnen enkele minuten stonden zowel de woning als de aangebouwde schuur van voor tot achter in lichterlaaie. De brandweer van Staphorst kreeg bij het bestrijden van de grote brand ondermeer hulp van de korpsen van Vollenhove, Steenwijk en Hasselt. Ondanks deze inzet kon niet worden voorkomen dat de woning geheel verloren ging.

Vanwege het vrijgekomen asbest werd de omgeving ruim afgezet. Voertuigen die uit het besmette gebied vertrokken werden eerst door de brandweer schoongespoten. Omwonenden die niet naar huis kunnen worden opgevangen. De Veiligheidsregio IJsselland roept mensen op niet naar de locatie te komen.