Schoorsteenbrand aan Maj. Gen. Simondsstraat

Henry-Wallinga©-Simondsstraat-Genemuiden-06GENEMUIDEN – Zondagavond om 18:44 uur werden de beide blusgroepen van Genemuiden opgeroepen voor een schoorsteenbrand. Aan de Majoor Generaal Simondsstraat werd bij het stoken van kachel duidelijk dat er iets niet pluis was. Dikke zwarte rookwolken kwamen namelijk uit het schoorsteenkanaal. Voor alle zekerheid werd hulp van de brandweer ingeroepen.

Al snel waren de rookwolken alweer vertrokken maar toch heeft de brandweer het kanaal geveegd. Tijdens de veegbeurt kwam vrij weinig creosoot* vrij. Wat de oorzaak was van de dikke rookwolken is niet bekend. De bewoners kregen een stookverbod opgelegd.

*Creosoot ontstaat uit rook van hout en vocht. Het kan een serieus gevaar zijn voor iedereen die thuis hout stookt. Creosoot ontstaat wanneer men nat hout stookt of wanneer men hout verbrandt bij een lage temperatuur.

Hoe voorkom je een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat een ophoping van creosoot in de schoorsteen ontbrandt en binnen in de schoorsteen en kachelpijp blijft branden.
Het “bulderen” in de schoorsteen en een gloeiende kachelpijp zijn directe aanwijzingen dat een schoorsteenbrand aan de gang is.

Schoorsteenbranden, veroorzaakt door creosoot, kunnen een temperatuur bereiken van boven 1000 graden Celsius. Dit is heet genoeg om uw stenen of zelfs metalen schoorsteen te beschadigen. Dit soort branden kunnen zéér lastig te doven zijn. Het is dan ook verstandiger om voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van schoorsteenbrand.

Zoals reeds gezegd is te nat hout stoken één van de belangrijkste redenen voor ontstaan van creosoot. De grote hoeveelheid vocht die vrij komt bij het verbranden condenseert in de schoorsteen en bevordert creosootaanslag en de penetrante geur.
Laat minimaal 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen en controleren door een erkend schoorsteenveger.

Tip: Het vuur een paar minuten hoog opstoken na iedere keer dat u de kachel vult voorkomt al een groot deel van de creosoot-aanslag.