Trein ramt stilgevallen tractor op overweg in Staphorst

STAPHORST – Een trein is zaterdagavond rond 20:30 uur in botsing gekomen met een tractor op de spoorwegovergang aan de Gemeenteweg. De tractor, met daarin twee personen, kwam vanwege een technisch mankement op de overweg tot stilstand. Toen de slagbomen naar beneden gingen en de alarmbellen begonnen te rinkelen bracht het duo zich snel in veiligheid. Een aanstormende trein vanuit Zwolle ramde de voorzijde van de tractor waarna deze om zijn as tolde. Eén van de voorwielen kwam vele meters verderop in een sloot terecht.

De trein, met daarin zo’n 400 passagiers kwam met een boel lawaai tot stilstand en raakte dusdanig beschadigd dat er voor de inzittenden vervangend vervoer moest worden geregeld. Zowel de machinist als de treinreizigers bleven allen ongedeerd. Een evacuatietrein werd vanuit Meppel ingezet om de gestrande reizigers alsnog naar hun eindbestemming te brengen. Het treinverkeer richting het Noorden kwam door dit incident geheel plat te liggen. De NS heeft bussen ingezet.

De eigenaar van de tractor heeft zelf de bergingswerkzaamheden uitgevoerd. Een wegdekreiniger van de firma van der Kolk heeft de gelekte vloeistoffen van het wegdek gehaald. Ondertussen werd een slagboom gerepareerd en werd het spoor langsgelopen op eventuele schade. Door de schade aan de trein kon deze later dan gepland worden weggehaald. De frontgewichten van de tractor hadden dusdanige schade aan leidingen aangebracht dat de geplande eindtijd niet kon worden gehaald. Rond 03:30 uur werd het treinverkeer weer hervat.