Schoorsteenbrand aan het Tijlswegje in Hasselt

HASSELT – De brandweerkorpsen van Hasselt en Zwolle kregen zaterdagavond rond 21:30 uur een melding van een schoorsteenbrand. Bij een woning aan het Tijlswegje waren de bewoners opgeschrikt door het bulderende geluid van een brand in het schoorsteenkanaal. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit het kanaal en ook kwam er veel rook vrij.

Direct werd begonnen met het leeghalen van de kachel terwijl ondertussen buiten de hoogwerker werd gepositioneerd om het kanaal te vegen. Na een eerste veegbeurt en de daarop volgende inspectie werd duidelijk dat het kanaal flink warm was geweest en hierdoor flink beschadigd was. De temperatuur in het kanaal bleef erg hoog waarop werd besloten een Co2-blusser leeg te spuiten om zo de temperatuur naar beneden te krijgen.

Een medewerker van de stichting Salvage was inmiddels aangekomen om samen met de bewoners een plan van aanpak te maken over de opgelopen schade en de gevolgen daarvan. Na een laatste inspectie vanuit de hoogwerker werd, na een inzet van bijna 2 uur, alles veilig bevonden en kon men inpakken om weer terug te keren richting de kazerne. De schoorsteen zal naar alle waarschijnlijkheid moeten worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd.