RAV IJsselland neemt afscheid van Chevy’s

Henry-Wallinga©-RAV-IJsselland-Zwolle-21ZWOLLE – Na vele jaren trouwe dienst verdwijnt vanaf volgende maand de Chevrolet ambulance uit het staatbeeld van Overijssel. Binnen het wagenpark van de Regionale Ambulance Voorziening IJsselland gaat de Chevy plaatsmaken voor de Mercedes Sprinter met Otaris opbouw afkomstig van fabrikant Visser uit Leeuwarden.

De nieuwe Sprinters zitten vol met technische snufjes. Zo kan er direct vanuit de ambulance medische gegevens van de patiënt gestuurd worden naar het ziekenhuis zodat de doktoren alvast op de hoogte zijn. Ook is de Mercedes uitgerust met een intelligent systeem dat ervoor zorgt dat verkeerslichten automatisch op groen gaan zodra er met optische en geluidssignalen gereden word. Dit alles om zo snel mogelijk bij een patiënt te komen of naar een ziekenhuis. Naast verkeerslichten kunnen ook slagbomen, toegangsdeuren en pollers met dit systeem geregeld worden. De “Otaris” is ook voorzien van Sireneradar. Hiermee zal in verloop van tijd op uw mobiele telefoon, radio of navigatiesysteem te zien zijn als een voorrangsvoertuig u nadert zodat u alvast bent voorbereid zijn komst.

Naast al deze handigheidjes is er natuurlijk ook aan het gebruiksgemak gedacht. De nieuwe ambulances zijn voorzien van Stryker’s Power-Load brancardbevestigingssysteem. Het systeem tilt de brancard omhoog en omlaag, in en uit de ambulance, waardoor de belasting van de rug van de chauffeur of verpleegkundige en het risico op overbelasting wordt verminderd. Het systeem vergroot de veiligheid van personeel en patiënt doordat de brancard tijdens het hele proces van het in- en uitladen wordt ondersteund. De bediening is eenvoudig en het gebruikersgemak maximaal.

Natuurlijk is er ook aan de patiënt gedacht. Een speciaal interieur moet voor rust zorgen. Zo is er op de zijwand een foto te zien van een bekende of bijzondere plek uit de locatie alwaar de ambulance gestationeerd staat en kan de verlichting in verschillende standen gezet worden. Kortom de nieuwe ambulances zijn voertuigen waar RAV IJsselland trots op kan zijn en weer een tijdje mee vooruit kan.