Binnenvaartschip ramt Zwartewaterbrug

Henry-Wallinga©-Binnenvaartschip-Hasselt-01HASSELT – Dinsdag 1 januari omstreeks 13.27 uur is een binnenvaartschip tegen de brug over het Zwartewater gevaren. Het schip kwam vanuit de richting Zwartsluis en was onderweg naar de haven in Zwolle. Bij de brug in Hasselt bleek de stuurhut te hoog te staan waardoor deze tegen de brug aanvoer. De stuurhut werd volledig vernield.

De schipper raakte niet gewond en wist het schip tot stilstand te krijgen door onder andere de motor in de achteruit te zetten. Doordat de stuurhut naar achteren werd geslagen werden ook de uitlaatpijpen van het schip vernield. Bij het afremmen van het schip ontstond daardoor grote rookontwikkeling. Er is echter geen brand uitgebroken. De twee andere opvarenden liepen eveneens geen verwondingen op.

Het schip vervoerde 2300 ton dieselolie verdeeld over 14 compartimenten. Deze bleven allen onbeschadigd. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht door de Waterpolitie.

In een eerste verklaring heeft de schipper aangegeven dat hij bij het naderen van de brug de hydraulisch verstelbare stuurhut naar beneden wilde bijstellen, maar dat het systeem weigerde. Hij heeft daarop geprobeerd af te remmen, maar dit lukte niet meer op tijd waardoor de stuurhut de brug raakte. Van de man is een blaastest afgenomen. Daaruit bleek dat hij niet onder invloed van alcohol was.

Verder onderzoek door de Waterpolitie moet uitwijzen of er inderdaad sprake was van een technisch mankement.