Grote brand op Jachthaven De Kranerweerd

ZWARTSLUIS – In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweerpost Zwartsluis om 05:12 uur gealarmeerd voor een melding van een brandgerucht bij een jachthaven aan Het Oude Diep.

Twee minuten later werd er al opgeschaald naar “middelbrand” omdat er bij de alarmcentrale meerdere meldingen binnen waren gekomen. Hierop werd de post Hasselt opgeroepen. Om 05:26 uur werd zelfs opgeschaald naar “grote brand”, waarbij ook de hulp van post Genemuiden gewenst was. Tegen half zes werd ook de brandweer van Zwolle om met de hoogwerker naar jachthaven te komen, waardoor in totaal zo’n vijftig spuitgasten in actie kwamen. De band bleek inderdaad in het in het water liggende botenhuis te woeden.

Voor zover nu bekend is één plezierjacht gezonken en hebben drie jachten zware tot onherstelbare schade opgelopen. Er lagen in totaal zo’n twintig boten in de loods, waarvan een nog onbekend aantal rook,- en roetschade opliepen.

Uit het dak van de loods is een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen, maar die kwam niet buiten het jachthavengebied terecht. Het nabluswerk nam tot circa half tien in beslag.
HEBO Maritiemservice was snel ter plekke om hun diensten aan te bieden. Met behulp van één van hun boten werden een tweetal jachten verplaatst om uitbreiding te voorkomen. Ook heeft het bedrijf olieschermen in het water gelegd om de vrijkomende olie in te dammen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.