Zware westerstorm houdt huis in Zwartewaterland

ZWARTEWATERLAND – Een zware westerstorm heeft donderdag 18 januari flink huisgehouden in Zwartewaterland. Het KNMI kondigde voor het gehele land code rood af wegens de zware windstoten. De Rijksoverheid zond meerdere malen een NL-Alert noodmelding met daarin de oproep om enkel het alarmnummer 112 te bellen in uiterste geval van nood, overige meldingen konden gedaan worden via 0900-8844 of op een later moment.

In Zwartewaterland kregen de brandweerkorpsen in totaal 21 meldingen van stormschades. Dit varieerde van een omgewaaide boom tot loshangende dak- en gevelbeplating. Bij een basisschool in Hasselt was de wind te krachtig voor het dak van de fietsenstalling. De brandweer werd ingezet om het gevaar weg te nemen.

Aan de van der Vechtlaan in Hasselt dreigde een boom op een woning te vallen. Door de brandweer werd de boom vastgezet en een gespecialiseerd bedrijf heeft later de boom vakkundig omgehaald.

Op de Kamperzeedijk in Genemuiden raakte een bakwagen door een windstoot onbestuurbaar en kwam uiteindelijk in een sloot tot stilstand. De inzittenden kwamen met de schrik vrij. Vanwege de storm werd de berging uitgesteld tot het einde van de middag.

Bij een bedrijf aan de Euroweg in Hasselt kwam een gehele stellage met daarop 42 zonnepanelen naar beneden. Alle panelen vlogen enkele meters door de lucht en kwamen aan de andere kant van de weg op de grond. De schade is enorm maar er raakte gelukkig niemand gewond.