Schepen varen Hasselt binnen tijdens opening Hassailt

HASSELT – Met het binnenvaren van de vele schepen tijdens de “Sail in” is donderdagmiddag het maritiem evenement Hassailt officieel geopend. Eens in de vijf jaar laat de reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) oude tijden herleven tijdens Hassailt. De stichting Hassailt heeft een mooi programma samengesteld voor de vele duizenden verwachte bezoekers.

Wat is Hassailt?
Vanwege de rijke historie van de scheepvaart in Hasselt en de vele scheepswerven toen, is er door een groep vanuit de toen nog bestaande VVV en de historische vereniging het idee geopperd om een nautisch evenement te organiseren, met als thema de scheepsvaart van vroegere tijden aan het Zwarte Water en in de grachten weer tot leven te brengen en zo werd er in juli 1992 de eerste editie gehouden
Zo kwamen ze in contact met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch bedrijfsvaartuig (LVBHB). Deze groep behoort tot een grote vloot van mooie historische schepen, de vereniging houdt elk jaar een reünie in Nederland, het éne jaar in Noord, het jaar daarop Midden en daarop in Zuid Nederland.

En zo werd Hasselt het decor voor wat er vroeger in ons mooie Hanzestadje zich allemaal afspeelde. Het was een plaatje: de kade, de grachten vol met historische schepen uit de vergane glorie. Mede door een kleine groep vrijwilligers en het enthousiasme van de bevolking ontstond het idee om dit een vervolg te geven onder de naam Hassailt.

Na 1992 moest men 10 jaar wachten op een herhaling en zo werd 2002 gekozen door de LVBHB om de reünie weer in Hasselt te houden. Om in aanmerking te komen om de reünie hier te organiseren moet men naar de landelijke vergadering van de LVBHB om de leden te overtuigen waarom zij koers moeten zetten naar onze mooie Hanze stad Hasselt.

Maar waarom komen de schippers om de vijf jaar graag naar ons stadje?
Het decor van het verleden komt mooi tot zijn recht in Hasselt, de stichting Hassailt is er ook trots op dat het door de gehele bevolking gedragen wordt, de saamhorigheid van de bewoners die aan de kades en grachten wonen, die bijvoorbeeld stroom en sanitaire voorzieningen beschikbaar stellen. Mede door deze spontane acties heeft Hasselt zich goed op de kaart gezet, naar tevredenheid van de vereniging. Met als resultaat mooie ligplaatsen voor historische schepen aan de kade als bij de kalkovens. Ook dit jaar komen zoals in 2012 een grote groep zalmschouwers naar Hasselt. De leden van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) zijn erg enthousiast over het hartelijke en warme ontvangst van de bewoners van Hasselt en komen daarom ook weer graag naar Hassailt 2017.

Kijk voor meer informatie op: www.hassailt.nl