Woningen ontruimd wegens grote brand in Genemuiden

GENEMUIDEN – De brandweer is vrijdag 24 maart 2017 met groot materieel uitgerukt naar een uitslaande brand aan de Burgemeester ten Veldestraat. Daar was brand uitgebroken in een schuur vol tapijtstalen, garen en biezen. Bij de brand kwam veel rook vrij en zeer waarschijnlijk ook asbest.

Inwoners van de tapijtstad en wijde omgeving kregen een melding van NL-Alert om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Ook werd gevraagd om de hulpverleners alle ruimte te geven en weg te blijven bij de brand. Vanwege de brand moesten 15 woningen worden ontruimd. De bewoners werden bij familie en vrienden ondergebracht. Zij moeten vanwege de asbest de nacht elders doorbrengen. Dit zal zaterdag door een gespecialiseerd bedrijf worden opgeruimd.

De brand werd bestreden door de korpsen van Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Zwolle, Kampen, IJsselmuiden, Vollenhove, Steenwijk en Heino. Voor de restdekking werden brandweerkorpsen van Staphorst en Olst ingezet op strategische punten in de regio. Door de juiste inzet van de brandweer kon de brand zich niet verder verspreiden. Wel liepen de naastgelegen schuren schade op. Ook enkele schuurtjes van woningen aan de Oosterkaai liepen schade op door de enorme hitte die vrij kwam.

Rond 20:30 uur kon de Veiligheidsregio IJsselland melden dat de brandweer het vuur de baas was en gevaar voor overslag was geweken. Wel zal de brandweer nog tot diep in de nacht bezig zijn met het nablussen.