Brand in schoorsteenkanaal snel onder controle

Henry-Wallinga©-Schoorsteenbrand-Bastion-Hasselt-06HASSELT – De brandweerkorpsen van Hasselt en Genemuiden werden vrijdagavond opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan het Justitie Bastion. Buurtbewoners sloegen alarm nadat zij vuurverschijnselen hadden waargenomen uit het schoorsteenkanaal. De zoon des huizes sloot direct de luchttoevoer van de houtkachel en belde het alarmnummer.

De centralist van de alarmcentrale schaalde, vanwege de plek in de binnenstad, direct op naar middelbrand. Bij aankomst van de post Hasselt concludeerde de bevelvoerder al snel dat de hulp van de brandweerpost Genemuiden niet nodig was, wel werd een hoogwerker besteld om zo het kanaal te kunnen inspecteren. Met behulp van een warmtebeeldcamera werd het schoorsteenkanaal door de gehele woning geïnspecteerd op bijzonder hete plekken. Vanuit de hoogwerker van de brandweer Zwolle werd het kanaal nagekeken en geveegd. Door het vegen kwam slechts een kleine hoeveelheid aanslag los.

Na een laatste controle van het kanaal werd alles weer veilig bevonden en konden de brandweermannen allen weer terugkeren naar de kazerne. Politie-eenheden die ook aanwezig waren bij de schoorsteenbrand werden na een tijdje met spoed weggeroepen voor een ongeval met letsel in Punthorst.