Hasselter brandweer redt koeien uit mestkelder

Henry-Wallinga©-Boerderijweg-Hasselt-05HASSELT – De Hasselter brandweer kreeg vanmorgen om 10:00 uur een alarm voor het redden van een dier uit een mestkelder. Bij een boerderij aan de Boerderijweg was een gedeelte van de ligboxenstal ingestort. Enkele vloerroosters, twee krachtvoerboxen en een tweetal koeien kwamen in de mestkelder terecht. De ravage was enorm.

Helaas bood de veetakel van de brandweer hier geen uitkomst dus werd snel hulp ingeroepen van Loonbedrijf Grolleman die met een mobiele kraan ter plaatse kwam. Één koe was al snel uit de mestkelder getakeld. De andere had minder geluk. Op het moment dat de boel instortte stond de koe net in een krachtvoerbox. Om het beest te bevrijden moest het hydraulisch redgereedschap er aan te pas komen.

Beetje bij beetje werd de box om de koe weggeknipt zodat ook deze dame uiteindelijk met de kraan uit de smurrie gehesen kon worden. Na deze intensieve inzet moest er heel wat manschappen en materiaal worden schoongemaakt.

De oorzaak van de instorting had volgens de boer te maken met het leegpompen van de mestkelder. Hierdoor ontstond er een verschil in de onderlinge compartimenten waardoor de druk niet goed werd verdeelt en een gedeelte kon instorten.